Grill w ogrodzie

            Coraz bardziej popularne staje się pieczenie mięsa na świeżym powietrzu, przy wykorzystaniu grilla. Grille służą nam nie tylko w przydomowych ogrodach, ale równie często są zabierane za miasto na działkę, nad jezioro czy nawet na plażę. Znajdują się nawet amatorzy grillowania na balkonach. O ile grillowanie na plaży czy na balkonie w bloku budzi wiele kontrowersji (używanie grilla na balkonie przeszkadza sąsiadom i powoduje zagrożenie pożarowe), to nie ma przeciwwskazań aby grill stał się stałym elementem wyposażenia na działce i pomagał nam w przygotowywaniu ciepłych potraw na świeżym powietrzu. Stwarza to doskonałą okazję do spotkań rodzinnych lub w gronie znajomych. No i gotowanie na świeżym powietrzu jest znacznie przyjemniejsze niż stanie nad garnkami w dusznej kuchni.

Grillowanie ma wprawdzie złą sławę, a jedzenie przygotowane w ten sposób uważa się za niezdrowe. Wszystko jednak zależy od tego co i w jaki sposób przygotujemy na grillu. Otóż dobrze przygotowane potrawy na grillu mogą być zdrowsze od tych smażonych na patelni, a nawet pieczonych czy duszonych w tradycyjny sposób. Warto zatem dowiedzieć się jak grillować smacznie, zdrowo i wygodnie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz